fredag 23 april 2010

Ledarskap - ett laddat ämne

Ledarskap... Jag har funderat mycket på det här ordet. Hur det kan betyda så många olika saker. Hur några människor kan se en diktatorisk, militärisk figur framför sig när man nämner ordet medan andra ser en omtänksam och vänlig figur. Hur ett ord kan vara laddat med så mycket negativ eller positiv energi.

Jag kan tycka att hästvärlden tyvärr har hamnat på efterkälken i den här frågan. Ett synsätt som känns helt förlegat präglar fortfarande många av de människor som rör sig kring hästar. Hur kan det ha blivit så?

Jag kommer inte att skriva hur jag ser på ämnet. Inte riktigt än. Först tänker jag ställa två frågor. Två frågor som kräver lite tid och eftertanke för att besvara. Skriv gärna ned dina svar, det kan vara intressant att ha kvar och se hur dina svar kanske utvecklas och förändras ju längre du tänker på frågorna.

Tänk tillbaka på din egen skoltid. Hur var de lärare som du idag minns med glädje och respekt? Vilka egenskaper hade de?

Tänk så på ditt arbetsliv och de chefer du haft. Vilka har stimulerat dig och fått dig att känna dig engagerad och delaktig i jobbet? Vilka har fått dig att känna dig deprimerad och oengagerad? Vilka egenskaper hade dessa chefer?

4 kommentarer:

  1. Hej! Enkelt att svara på; lärarna man minns med glädje och respekt var dom som var intressanta, lagom stränga och som "såg en".
    Chefer ska vara rättvisa, ärliga och uppmuntra sina anställda för att "gå hem".
    Ledarskap är ett laddat ord, särskilt i hundvärlden har jag upplevt, där det är så uppenbart att hunden behöver en trygg och intressant förare för att må som allra bäst. Att ha ett bra ledarskap betyder ju absolut inte att man förtrycker, tycker att man i mångt och mycket kan jämföra djur-ledarskap med barn-föräldraskap, men långt i från på alla sätt då djuren faktiskt är djur. Mvh Linda-li

    SvaraRadera
  2. Hej Linda-li! Roligt att du skriver! Jag tycker det här är så himla intressant.
    Nej, ledarskap betyder långt ifrån förtryck, men tyvärr så verkar många leva kvar i den föreställningen. Jag tycker att man i mångt och mycket kan jämföra djur och människor, speciellt när det kommer till relation-ledarskap. Jag tror att dom flesta vill ha en ledare som är "intressant, lagom sträng, som ser en, rättvis, ärlig och uppmuntrande". Ganska bra sammanfattning.
    Men många av dom egenskaperna kan upplevas väldigt individuellt. Det som du kanske tycker är lagom sträng och rättvis kan någon annan tycka är att vara alldeles för sträng eller alldeles för mjäkig. Det är nog kanske det som är det svåraste med att leda, att kunna läsa av den man leder och anpassa sig till denna. Jag har två lysande exempel i mitt stall, Mosilver som skulle tippa baklänges av förskräckelse om jag behandlade honom som Arigel och Arigel som skulle äta mig till frukost om jag behandlade honom som Mosilver.
    Att vara en ledare/chef betyder ju inte heller att den personen alltid vet bäst i allt. En bra ledare kan även lyssna och lära av dom han/hon leder - dom kan ha mer kunskaper om vissa ämnen, ha någon djupare insikt och så vidare. Att leda handlar mycket om att lyssna och att ta till vara på var och ens färdigheter och kunskaper.
    Sen handlar det ju också mycket om vilken relation man skapar med den ledarstil man väljer. Vilken relation vill du ha? Med din chef, med dina barn, med dom du ev leder, med dina djur?
    Mvh Sandra

    SvaraRadera
  3. Det är svårt att vara ledare. Samtidigt som många vill ha en "vän" i chefen, att den ska vara förstående, lika viktigt är det att chefen och ledaren "vågar vara ledare" har sett alldelens för många ställen där det i blir många "små chefetr" för att den som verkligen ska vara chef inte är tydlig i sin roll.

    Att vara tydlig innebär inte att man är diktatorisk, sträng eller elak. Men kanske att man är lyhörd, tydlig, och kanske framför allt har förmågan att vara en god ledare.

    Vi pratar ofta om att hästar har talang inom t.ex. travet, likadant kanske det är med människor det kanske krävs lite talang för att vara en bra ledare. Vi tror så lätt att alla passar som ledare, är en god o bra ledare........

    Pertsonligen tror jag inte alla passar som ledare, jag tror dock att det finns dom som kan bli goda ledare. Men som med allt annat så måste man få växa in i rollen även där.

    låååååååång roman men lite min syn att se på chefen eller ett ladarskap:)

    SvaraRadera
  4. "True mastery can be gained / by letting things go their own way. / It can't be gained by interfering." Tao Te Ching

    Jeg tænker, at en god leder er en person, der har så megen selvbevidsthed, at h*n kan give plads til andre at være de andre, de er - og blive sig bevidste om sig selv. Selvbevidsthed er noget, alle kan opnå, og dermed blive til deres egne ledere. Desværre lever vi i en tid, hvor lederskab mere og mere forveksles med magtudøvelse, på alle områder. Og magt er altid undertrykkende.

    De lærere, jeg mindes med mest glæde og respekt, er de, der respekterede mig. Men hvis jeg selv havde børn, ville jeg fravælge det offentlige skolesystem, der ikke lader megen plads til at eleverne virkeligt respekteres, og finde en skole til dem, der arbejder efter Summerhill-konceptet.

    SvaraRadera