tisdag 13 juli 2010

Stallstädning

Stallstädning... Varje år så väcker det barndomsminnen, minnen av såpvatten som rinner nedför armarna, glada skratt och en hel del bus. Vi var många som samlades på barndomens 4H-gård för att skrubba och skura och göra hästarnas hem fint efter vintern. Halva nöjet var att hitta på något riktigt lyckat bus och lite vattenkrig med dyngigt vatten hörde liksom till.
Nu för tiden skurar jag stallet själv, återupplever gamla minnen och njuter av att få allt skinande rent. Det är en speciell känsla när stallet är skinande (nåja...) rent och lukten av såpa dröjer sig kvar i luften.Jag älskar att måla. Det är nog lite av en passion, och då framförallt att få använda "gamla", naturliga färger. Äkta Faluröd och linoljefärger. I stallet har jag använt roslagsmahogny på boxväggarna, det är en färg som man kan blanda till själv. Lika delar tjära, kokt linolja och balsamterpentin. Den går betydligt lättare att jobba med om man har den ljummen och jag har hittat en gammal kokplatta som jag värmer den på medan jag målar. I år bättringsmålade jag insidan i boxarna, en del av mina hästar roar sig nämligen med att gnaga på väggarna.


Dofter är viktiga för mig, dom väcker minnen och känslor. Nu doftar mitt stall såpa, tjära och nysågat, rent spån och jag går bara omkring och njuter.

Förresten, på tal om dofter så blommar min Finlands vita ros nu och den doften, den är bara helt ljuvlig!

4 kommentarer:

  1. Underbart vackert stall!

    SvaraRadera
  2. Åh, tackar! Vi har lagt ned mycket av vår tid och själ i det, så jag blir så glad av få sådana kommentarer!

    SvaraRadera
  3. Åh vad roligt med så fina stallbilder. Och tack för tipset ang att måla med en blandning av tjära, linolja o balsamterpentin. Det var jättefint och jag förstår att du njuter av alla "nya" stalldofter. Måste vara underbart.. :)

    SvaraRadera